Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől. Semlegesítik a káros szabad gyököket, és megvédik a szervezetet az oxidatív károsodástól. Azáltal védik a sejteket a szabad gyökök hatásától, hogy …
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől. Semlegesítik a káros szabad gyököket, és megvédik a szervezetet az oxidatív károsodástól. Azáltal védik a sejteket a szabad gyökök hatásától, hogy kötődnek hozzájuk és semlegesítik tevékenységüket. Ezért egyfajta természetes biológiai választ jelentenek a környezetben előforduló mérgekre. Egyes antioxidánsokat a szervezet maga is elő tud állítani, másokat a táplálkozásból kell beszereznünk. Termelésük az életkorral ingadozik. Az antioxidánsok hatását az élelmiszeriparban is kihasználják. Az élelmiszerekhez azért adják őket, hogy megakadályozzanak bizonyos nemkívánatos folyamatokat, és meghosszabbítsák az eltarthatósági idejüket.
A spirulinát vagy a karotinoidokat például szintén erős természetes antioxidánsként említik.
De nem szabad megfeledkeznünk más, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerekről vagy fűszerekről sem. Ezek közé tartozik például az oregánó, az édesgyökér, a kapor vagy a menta.