A B-vitamin az aktív formája a piridoxal-5-foszfát vegyület. Ez egy olyan anyag, amelyet az enzimek fontos kofaktoraként emlegetnek. Szorosan kötődik egy sor enzim fehérjerészéhez, és lehetővé teszi a katalitikus aktivitásukat, ami azt jelenti, …
A B-vitamin az aktív formája a piridoxal-5-foszfát vegyület. Ez egy olyan anyag, amelyet az enzimek fontos kofaktoraként emlegetnek. Szorosan kötődik egy sor enzim fehérjerészéhez, és lehetővé teszi a katalitikus aktivitásukat, ami azt jelenti, hogy segít felgyorsítani az anyagcsere-reakciókat és a kémiai reakciókat a sejtekben. Ezek az enzimek a táplálékból származó fehérjék, cukrok és zsírok lebontásában és hasznosításából táplálkoznak. Emellett fontos még a májban és az izmokban tárolt cukrok energiává alakításának folyamataiban.
Részt vesz az aminosavak, a fehérjék képződésében és a szervezet egyéb funkcióinak problémamentes működésében. Részt vesz a hemoglobin képződésében vagy a vércukorszint szabályozásában is. Összességében a B6-vitamin több mint 100 folyamatot befolyásol a szervezetben, ezért fontos, hogy az étrend rendszeres részévé váljon.
Ezt a vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen, mivel kulcsszerepet játszik számos testi funkcióban, többek között a mozgásban, az agyi funkciók működésében, a szorongás szabályozásában és a depresszió enyhítésében. Emellett segít az immunrendszert erősítő antitestek előállításában és fenntartja az egészséges vérkeringést.
A B6-vitamin napi adagjának 1,7-2 mg között kell lennie, gyermekek esetében pedig 1-1,4 mg között. Várandós nőknél a szükséges adagot ezután 2,2 mg-ra emelik.
A B6-vitamin természetes forrásai: hús, máj, hal, gyümölcsök és zöldségek (avokádó, banán, burgonya, káposzta, sárgarépa, spenót), rizs, bab, napraforgó- és szezámmag, korpa, gabonafélék, diófélék, kenyér, tojás, savanyú tejtermékek.
A B6-vitamin csökkenése mindig a B-vitaminok halmozott csökkenését jelenti. Ez főként ingerlékenységben, általános gyengeségben, szemhéjkönnyezésben, bőr- vagy szájüregi gyulladásban nyilvánul meg.
Jó és változatos táplálkozással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges és elegendő mennyiségű B6-vitamint. Táplálkozási megszorítások idején, pl. betegség miatt, lehetőség van a "B-vitamin" pótlására étrend-kiegészítőkkel. Ezek viszont nem helyettesíthetik az egészséges étkezést.
Ellenkező esetben a B6-vitamin túlzott használata növelheti a rák kockázatát a férfiaknál. A nagy napi adagok hosszú távú alkalmazása idegrendszeri zavarokhoz is vezethet. A B-6 vitamin vízben oldódó vitamin, amely nem raktározódik a szervezetben, és a vizelettel ürül ki.