Még egy dió, ami valójában nem is dió. Igen, a jó öreg dióról beszélünk, ami botanikailag egy dió. A királyi dió nevű fán nő, amely eredetileg Közép-Ázsiában vert gyökeret, de mára már nálunk is virágzik. A diónak két héja van. A felső héj alatt …
Még egy dió, ami valójában nem is dió. Igen, a jó öreg dióról beszélünk, ami botanikailag egy dió. A királyi dió nevű fán nő, amely eredetileg Közép-Ázsiában vert gyökeret, de mára már nálunk is virágzik. A diónak két héja van. A felső héj alatt egy kemény, fás héj található, amely magát a diót védi. Amint a felső héj színe zöldről feketére változik, a dió általában a földre esik. Ekkor célszerű elkezdeni a betakarítást. Innen lehet tudni, hogy mikor érett a dió.
A dió összetétele átlagosan 70 % zsír, 18 % fehérje (fehérje) és körülbelül 3 % szénhidrát (cukor). Nyersen és folyékony formában is nagyon hasznosak. A dióolaj például nagyszerű omega-3 zsírsavforrás, és segít csökkenteni a koleszterinszintet. Az ásványi anyagok közül a magnézium, a kálium és a foszfor képviselteti magát. Emellett B1- és B2-vitamint vagy folsavat is tartalmaznak.
A dió nyomokban gyakran olyan termékekben is megtalálható, ahol nem is gondolnánk. Ha dióallergiája van, figyeljen az alábbi élelmiszerekre, és nézze meg figyelmesen a címkéjüket.
Az emberek körében népszerű dió közel sem olyan jó a kutyáknak. Épp ellenkezőleg. Olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek görcsöket vagy neurológiai problémákat okozhatnak. A Pekándió és Pisztácia esetében fennáll a veszélye, hogy négylábú barátja szervezetébe aflatoxin kerül, ami veszélyeztetheti a máj egészségét.
Azért aggódik, hogy a fáradságos munkával szedett dió megrothad, vagy molyok fognak beléjük férkőzni? Többféleképpen is tárolhatod őket, hogy sokáig szép frissek maradjanak. Szavatossági idő szerint válogattuk össze őket.