égési sérülés


Égési sérülések: tünetei és kezelése

Egy főzési baleset vagy egy hosszú tartózkodás a nyári napon – mindannyian megégtünk  már legalább egyszer. Azonban nem sokan tudják, hogyan kell megfelelően kezelni az égési sérüléseket. Nagyanyánk tanácsai ez esetben nem mindig jelentenek ideális megoldást, sőt, akár ronthatnak is az amúgy is kellemetlen helyzeten.

Elsősegély

Az égési sérülések fokozatai

Hogyan kell gondoskodni az égési sérülésekről?

 

 

 

 

Elsősegélynyújtás égési sérüléseknél

Távolítsd el a hőforrást, vagy távolodj el tőle

Távolítsd el a hőforrást, vagy távolodj el tőle

égési sérülés

Kezdd el az égett területet hűteni, hideg folyóvízzel, vízbe merítéssel vagy borogatással. Hűtsd legalább 20 percig, vagy amíg a mentőszolgálat megérkezik. Kiterjedt égési sérülések esetén hűtsd a legérzékenyebb területeket (arc, nyak, kéz).

ff

Távolíts el minden gyűrűt, karkötőt, karórát stb. az égés környékéről. Az égett hely elkezd duzzadni, és ezek későbbi levétele bonyolult lenne. Vedd le az érintett ruházatot is, hacsak nem tapad a sebbe.

hidrokolloid tapasz égési sérülésekhez

Helyezz steril kötszert vagy más tapadásmentes fedőanyagot az égett területre, például tiszta lepedőt vagy steril drapériát. Nem súlyos esetekben hidrokolloid tapasz is felhelyezhető az égési sérülésre.

co nedělat pri popálení kůže

Amit semmiképpen ne tegyél égett bőr esetén...

Friss sebre ne kenj krémeket vagy zsírokat (vajat, kenőcsöt, olajat), mert ez melegen tartja a bőrt, és növeli a fertőzésveszélyt. Ne hűtsd az égési sérülést jéggel vagy hóval, mert ez mélyebbé teheti azt. Elég a csapból folyó hideg víz – Ne szúrd ki a keletkezett hólyagokat, ezek jobban elősegítik a gyógyulást, mint bármilyen kötszer vagy géz, és megelőzik a fertőzést – Ne tépj le semmit, ami az égési sérüléshez tapad, pl. ruhadarabot. Ne helyettesítsd a speciális égési készítményeket nem megfelelő alternatívákkal, pl. közönséges tapaszokkal. Ha nincs nálad semmi, csak hűtsd le a sebet, majd fedd le bármilyen tiszta steril fedővel – Ne fertőtlenítsd az égés környékét alkoholos oldatokkal, hanem használj Betadine oldatot, amely nem égeti be a sebet (hacsak nem vagy allergiás a jódra). Ez a nem súlyos, felületes égési sérülésekre vonatkozik, a mély égési sérüléseknél a hideg vízen kívül ne alkalmazz semmit a bőrre.

Az égési sérülések fokozatai

I. szakasz - bőrpír

I. szakasz - bőrpír

Az érintett terület vörös, enyhén duzzadt és fájdalmas. A bőr olyan, mintha leégett volna a napon, ami szintén az I. stádium tipikus példája. Ezek az égési sérülések gyorsan gyógyulnak, és elsősegélynyúj­tással gyakran elég csak lehűteni, majd bőrnyugtató készítményekkel ápolni.

II. fokozat - hólyagok

II. fokozat - hólyagok

A II. fokú, kis hólyagokkal járó felületi égési sérülések még önmagukban is kezelhetők és hegesedés nélkül gyógyulnak. Ha azonban a hólyagok nagyobbak és szilárdabbak, orvosra lesz szükség. Ezek az égési sérülések mélyek, tovább tart a gyógyulásuk, és nagyobb a fertőzésveszély. A hólyagok alatti bőr mélyvörös vagy viaszfehér lehet.

III. stádium - nekrózis

III. stádium - nekrózis

Ezek az égési sérülések fájdalommentesek, sárga vagy barna színűek, fehér középpel. A hajszálérhálózat elpusztul, és a bőr teljes vastagságában károsodik. Fennáll a szeptikus sokk veszélye, és valószínűleg műtétre lesz szükség, ezért ne késlekedj a mentők hívásával.

IV. fázis - elszenesedés

IV. fázis - elszenesedés

Ebben az esetben a bőrön kívül az izmok, az inak vagy a csontok is károsodnak. A sebben lévő idegvégződések elpusztulnak, így szinte semmilyen fájdalom nem érezhető. Az elsősegélynyújtás során elsődleges az érintett személy életjeleinek ellenőrzése.

Mikor kell hívni a segélyhívó szolgálatot?

Semmiképpen ne becsüld alá az égési sérülést, még akkor sem, ha megállapítottad, hogy elsőfokú. Figyelmesen kísérd a gyógyulási folyamatot, és amint valami nem stimmel, hívj orvost. Jobb egy kisebb sérülést kivizsgáltatni, mint vérmérgezést kapni – különösen, ha egy gyermek égett meg. De mindenképpen hívd a mentőszolgálatot, ha az égés kiterjedt, érzékeny területeken van, nagy hólyagok vannak rajta, vagy a közepén fehér színű, de mégsem fájdalmas.

jak pečovat o popaleniny

Hogyan kell az égési sérüléseket ellátni

Könnyű égési sérülések esetén az ellátás egyszerű, és az általánosan kapható termékekkel kezelhető. Friss égési sérülések esetén csak hideg vizet és steril borítást tegyél a seb területére. Csak ezután jöhetnek szóba a kenőcsök, gélek vagy spray-k.

Támogatja a bőr gyógyulását

Az égési sérülések kezelésére számos különböző termék és eszköz áll rendelkezésre, hogy segítse a bőr gyógyulását és minimalizálja a fájdalmat. Fontos megjegyezni, hogy az égési sérülések súlyossága nagymértékben változhat, és az orvos által történő értékelés után határozzák meg, milyen kezelésre van szükség. Az égési sérülések súlyosabb esetekben sürgős orvosi ellátásra lehet szükség, és lehet, hogy sebészeti beavatkozásra van szükség a bőrrepedések vagy hegek kezeléséhez. Minden esetben fontos, hogy az orvosi tanácsokat és ajánlásokat kövesd az égési sérülés megfelelő kezeléséhez és gyógyulásához.

Gyengéden hidratál

Ezenkívül, ha bőrödet jól hidratálod a gyógyulás során, csökkented a vékony bőr megrepedésének kockázatát, amivel még tovább tartana a gyógyulás folyamata. Válassz egyszerű összetételű készítményeket, pl. Aloe vera gélt vagy vazelint. Az érzékeny bőrre szánt gyengéd kozmetikumok a kezelés befejezésére is alkalmasak.

Védd bőrödet a napfénytől

 

A biztonságos gyógyulás érdekében védeni kell a bőrt a napfénytől. Ez nem csak a leégésre vonatkozik. A bőr nagyon érzékeny a gyógyulás során, és a leégés sokat ronthat rajta. Válassz minimum 30-as fényvédőfaktorú krémet, vagy egyáltalán ne tedd ki bőrödet közvetlen napsugárzásnak.

szolárium

Mi a teendő a nap által okozott leégéssel?

Fokozott odafigyeléssel és ésszerűen kell napozni, különben nem csak a túlérzékeny bőrpír, hanem az apró hólyagok veszélye is fennáll. A nap általában elsőfokú felületi égési sérüléseket okoz, de a forrásban lévő vízzel való balesettől eltérően lassan, fokozatosan és észrevétlenül éget meg bennünket. Ezért sokan alábecsülik a leégést, bár ez nagyon kényelmetlenné teheti a nyaralást. Ebben az esetben is a panthenol a legjobb barátod az Aloe vera zselékkel és más, napozás utáni bőrnyugtató termékekkel együtt.

Szolárium utáni leégés?

A szolárium utáni leégés a bőr napfény vagy mesterséges UV-sugárzásnak való hosszabb és erős kitettségének eredménye. Ez a fajta bőrkárosodás a bőr pirosságával, hőérzékenységével és fájdalmával járhat. A leégés elkerülése érdekében fontos az időszakos szünetek tartása a szolárium használata közben, a megfelelő fényvédő krém használata. A leégett bőrt hidratáló krémekkel vagy aloe vera géllel lehet kezelni, és a gyógyulás ideje alatt kerülni kell az újabb UV-sugárzásnak való kitettséget.

 


A cikk szerzője

Klára Hausteinová
2021-05-26