jak vybrat kojenecke mleko

Hogyan válassz babatejet ?

A táplálkozás egyetlen más életkorban sem változik olyan jelentősen, mint a csecsemő életének első évében. Ezért fontos tudni, hogyan biztosíthatjuk a baba számára az összes szükséges tápanyagot. Az első 4–6 hónapban a baba csak tejet kap. Ha nem lehet őt anyatejjel táplálni, az anya helyettesítő ételhez – tápszerhez – nyúl. Ezek a tejek összetételükben és tápértékükben hasonlóak az anyatejhez, és olyan alapvető vita­minokat, ásványi anyagokat és probiotikus anyagokat tartalmaznak, a­melyek erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak az egészséges növekedéshez.
a

Mikor kezdjük az anyatejjel való táplálást?

A 4. hónapos korig nem tanácsos a tejen kívül semmilyen más ételt beiktatni a baba étrendjébe. Abban az esetben, ha nem tudsz szoptatni, a baba korától függetlenül a mesterséges anyatejhez kell nyúlni. Abban az esetben, ha már abbahagytad a szoptatást, és átálltatok a mesterséges tejre, fontos, hogy az átállási folyamat fokozatos és nyugodt legyen.

a

Meddig kell anyatejjel táplálni a babát?

Általában 1 éves koráig a csecsemőnek főként tejes táplálékra van szüksége. Ezután a tej mennyiségét korrigálni kell, hogy elegendő tej legyen a csecsemő étrendjében. A szoptatásnak nincs korhatára, a tápszer viszont körülbelül 3 éves korig ajánlott. Az anyatej adagolása is egyéni – egyes csecsemők egyszerűen nem akarják az anyatejet, vagy 3 éves korukra elveszítik iránta az érdeklődésüket.

a
a
a

Melyik a legjobb babatej?

A tehéntejfehérje a csecsemőtápsze­rekben a leggyakrabban használt fehérjeforrás. Azonban szójafehérje vagy különleges helyzetekben hidrolizált tehéntejfehérje is használható. Manapság már léteznek speciális tejek koraszülöttek számára, vagy laktózcsökkentett tejek stb. Csakis rajtad múlik, hogy melyik babatejet választod. Érdemes gyermekorvossal is konzultálni a témával kapcsolatban.

a

Hogyan készítsd el a babatejet?

Forrald fel a babavizet, és hűtsd le legalább 40 fokosra. Öntsd a vizet steril cumisüvegbe – válassz megfelelő méretű cumival ellátott cumisüveget (a csecsemőnek ivás közben egy kicsit erőlködnie kell, hogy kielégítse a szopási reflexet). Add hozzá a megfelelő számú kanál tápszert a gyártó által megadott adagolásnak megfelelően. Zárd le az üveget, és óvatosan rázd össze, hogy a tej jól feloldódjon, ugyanakkor ne habosodjon. A kész tejet 2 órán belül add a csecsemőnek.

a
a
ohřívač kojeneckého mléka

Hogyan melegítsd fel a babatejet?

Ha tejet vagy vizet kell melegíteni, akkor azt egy speciális melegítőben vagy vízfürdőben tedd. A mikrohullámú sütőben való melegítés kockázatos a helyi forró pontok miatt, és a baba megégetheti magát. Ne feledd azonban, hogy a tejet soha nem szabad 2 óránál korábban elkészíteni, mivel a tejben bakteriális fertőzések alakulhatnak ki.

a

Hogyan adagold a babatejet?

A szoptatott csecsemők esetében a szoptatás a csecsemő igényeinek megfelelően ajánlott, és az adagokat nem kell jelentősen ellenőrizni. Cumisüveges táplálás esetén az életkornak megfelelő babatejet kell használni, és a baba életkorának és súlyának megfelelő ajánlott adagolást kell követni. A számítás szerint 1 adagolókanál (30 ml víz) a baba 1 kg-os súlyára vetítve. Így egy 3 kg-os baba 90 ml anyatejet iszik egy adagban. A teljes napi tejadag nem haladhatja meg az 1 litert.

a
a
a

Hogyan tárold a babatejet?

Mindig csak annyi tejet készíts, amennyit elfogyaszt a babád. A meg nem ivott tejet mindig öntsd ki – mivel tárolás esetén bakteriális fertőzés forrása lehet. Éjszakai etetés esetén jó ötlet, ha az ágy mellett készenlétben tartasz egy termosz forró forró vizet, és éjszaka csak kiméred a vizet a cumisüvegbe, hozzáadsz egy adag tejet, és összekevered.

a

Mennyi ideig használható fel a babatej?

A babatejet általában az elkészítéstől számított 2 órán belül el kell fogyasztani. A kész tejet nem szabad a hűtőszekrényben tárolni, ezért mindig csak annyit készíts, amennyit a baba megiszik. A maradék tejet ne hagyd meg.

a

Anyatej helyettesítő tápszerek - 0 hónapos kortól

Anyatej helyettesítő tápszerek - 6 hónapos kortól

Junior tejitalok - 12 hónapos kortól

anyatej valasztas