pelenka, baba, pelenkák

Hogyan válaszd ki a megfelelő pelenkát? Érdekelnek a textilpelen­kák előnyei az eldobható pelenkákkal szemben? Fontos tényező a pelenka mérete, kényelme, puhasága és nedvszívó képessége. Válaszd ki a legjobbat kisbabád számára a Pilulka segítségével.

Hogyan válassz pelenkát a babának?

Pleny

Méret

Először is válassz a gyermek súlycsoportjának megfelelően. Például az újszülött pelenkákat leggyakrabban 1-es méretként tüntetik fel, 2 és 5 kg közötti súlytartományban, de a méretcímkék gyártónként eltérőek lehetnek, ezért az ajánlott súlyra kell hagyatkozni.

Pelenka

Kényelem

A pelenkáknak jól kell illeszkedniük a baba fenekéhez, és nem lehetnek túl szorosak, de nem is túl bőek. A szoros pelenkák nyomják a lábat, a túl laza pelenkák pedig szivárognak. Emellett fontos, hogy olyan anyagú pelenkát válassz, amely megfelel a babának, és nem okoz kiütést a bőrén.

Pelenka

Kíméletes

A modern anyukák választhatnak a klasszikus pelenkák, az eldobható ECO pelenkák és a szövet pelenkák között. Mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az eldobható pelenkák könnyebben alkalmazhatóak a szülők számára, de a szövetpelenkák olcsóbbak és kímélik a környezetet.

Pleny

Nedvszívó képesség

Minden pelenka különböző nedvszívó képességgel rendelkezik. Az eldobható pelenkák a nedvszívó magoknak köszönhetően nagyobb nedvszívó képességgel rendelkeznek, mint a szövetpelenkák. Ezek elvezetik a nedvességet, és tovább tartják szárazon a babát, de jobban irritálhatják a baba bőrét, mint a szövetpelenkák.

Eldobható pelenkák - gyors és egyszerű megoldás

A jól ismert klasszikust, az eldobható pelenkákat csak ki kell dobni a pelenkázás után. Megbízhatóan szárazon tartják a babát, némelyikben van nedvességjelző, nem szivárognak, jól használhatóak utazáshoz, és a megfelelő méret esetén pontosan ülnek a popsira. A nagy választéknak köszönhetően pontosan azt találhatod meg, amiben a gyermeked boldog lesz. Alkalmasak újszülöttek számára, akiket naponta legalább 10-szer kell pelenkázni.

Ezek a pelenkák sok időt takarítanak meg a mosással, de terhelik a környezetet és a pénztárcádat is. Folyamatosan fel kell töltened a készleteket, de vigyázz, nehogy túl sokat készletezz – a babák nőnek, és más súlykategóriá­ba esnek.

pelenka
Pelenka, eco, természetes

ECO pelenkák - idő- és természetkímélő

Az ekopelenka eldobható, de könnyebben lebomló anyagokból készül. A hagyományos pelenkák minden előnyét megkapja, azzal a bónusszal, hogy jobb minőségűek és kíméletesebbek a baba bőréhez.
Különösen akkor, ha a baba bőre nagyon érzékeny, és eldobható pelenkára van szüksége, az ECO pelenkák biztosan bizonyítják értéküket. 

Textilpelenkák

A legolcsóbb, kiváló minőségű, bőrbarát és környezetbarát – ilyenek a modern szövetpelenkák. Bár a szövetpelenkák nem olyan nedvszívók, mint az eldobható pelenkák, és több munkát igényelnek, nem kell folyamatosan vásárolni, légáteresztőbbek és puhábbak. Valamint nem kell megkülönböztetni a baba súlyát és csökkentik a pelenkakiütés kockázatát.

Anyaguk szerint pamut és bambusz pelenkákat különböztetünk meg. A bambusz nedvszívóbb és gyorsabban szárad. Mosás előtt öblítsd ki őket vízzel, majd 60°C-on, csecsemők számára kifejlesztett mosószerrel mosd ki őket.

pelenka
pelenkák, bugyipelenka, nadrágpelenka

Bugyi- és nadrág pelenkák

Amikor a baba elkezd forogni vagy akár megpróbál elszaladni, a pelenkázás leggyorsabb módja, ha gyorsan felhúzod rá a pelenkát. Válassz eldobható vagy textil pelenkáink közül. A textil pelenka bugyik leggyakrabban pamutból, mikroszálas anyagból, gyapjúból vagy bambuszból készülnek.

Nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek, a puha rugalmas pántoknak köszönhetően jól illeszkednek, és a méret a baba súlyának megfelelően állítható. 

AIO (All-in-One) babapelenkák

 

Az AIO pelenkák, vagyis az all-in-one pelenkák egyesítik az eldobható pelenkák és a textilpelenkák legjobb tulajdonságait. Ugyanúgy használhatóak, mint az eldobható pelenkák, így a cserét a család kevésbé tapasztalt tagjaira is rábízhatod. Nem kell extra nedvszívó réteget vagy felsőrészt használnod, hiszen minden össze van varrva. Így nem kell őket rétegezni vagy összehajtogatni, pontosan úgy moshatod őket, ahogy vannak. 


Amennyiben a nedvszívó réteget ki lehet cserélni és vissza lehet pattintani, akkor SIO (snap-in-one) vagy AI2 (all-in-two) pelenkákról beszélünk. 

pelenka, úszópelenka

Úszópelenkák - a medencében történő balesetek ellen

Ezeknek a pelenkáknak minden „balesetet“ fel kell fogniuk anélkül, hogy túl sok vizet szívnának magukba. Az eldobható vízi pelenkákat úszás után könnyű kidobni, de ha gyakran jártok úszni, az újrahasználható úszó pelenkák jobb választásnak bizonyulnak.

Különleges anyagból készülnek, vízhatlan réteggel rendelkeznek, gyorsan száradnak, és a baba is kényelmesen érzi magát bennük.