influenza

Az influenza vírusos eredetű betegség, amelyet gyakran összetévesztenek a közönséges megfázással. Azonban sokkal nehezebb lehet átvészelni a testnek, mint azt gondolnád. A téli hónapok közeledtével megnő a fertőzések és az influenzajárványok kockázata, ezért nézzük át, mi az influenza és hogyan kezeljük.

Töltsd fel influenza elleni készletedet

Az influenza tünetei

  • Magas hőmérséklet (hidegrázás kísérheti)
  • Fejfájás, izom- és ízületi fájdalom
  • Hányinger
  • Extrém fáradtság
  • Köhögés, légszomj


A náthával ellentétben, amely általában orrdugulással vagy torokfájással kezdődik, az influenza viszonylag gyorsan és intenzíven jelentkezik – egyik nap még jól érzed magad, másnap pedig már influenzával ébredsz. A tipikus tünet elsősorban a magas hőmérséklet és a fejfájás.

influenza

Az influenza lappangási ideje

Az influenza lappangási ideje néhány órától napokig is eltarthat, és az átvitel a fertőzött vagy fertőzött tárgyakkal való érintkezésből származó cseppek útján történik. Ez egy rendkívül fertőző betegség, amely általában a hidegebb hónapokban évente influenzajárványt okoz. Fontos, hogy hazaérve vagy munkába menet mindig moss kezet szappannal, különösen, ha tömegközlekedéssel utazol.

Az influenza kezelése

Az influenza vírusos eredetű, ezért antibiotikumokat nem használnak a kezelésére. A sok alvás mellett nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, lehetőleg ásványvíz vagy meleg tea formájában. A láz csökkentésében segít a borogatás vagy a langyos zuhany, de a láz csökkentéshez általánosan kapható gyógyszerekhez is nyugodtan lehet ilyenkor nyúlni. Ha egyéb tünetek is jelentkeznek, mint például köhögés, akkor ajánlatos köhögéscsillapító szirupokat, cukorkákat is alkalmazni.

Bár az influenza kellemetlen, és egy időre kieshetsz miatta a munkából is, a pihenés során fokozatosan javulni fog az egészséged, és ezt az időszakot következmények nélkül átvészelheted. Fontos azonban figyelmet fordítani a kockázati csoportokra (pl. krónikus betegek, idősek, kisgyermekek vagy terhes nők), akiknél a betegség lefolyása bonyolultabb lehet.

influenza

Meddig tart az influenza?

Más betegségekhez hasonlóan az influenza időtartama is egyéni, de általában a fő tünetek (magas láz, fej-, izom- és ízületi fájdalom) 5–7 napon belül elmúlnak. A fokozott fáradtság vagy köhögés azonban továbbra is fennállhat. Jó, ha nem feleded, hogy a betegség után gyengébb az immunrendszer, ezért a tünetek enyhülése után legalább egy-két hétig próbáld meg elkerülni a nagyobb megterhelést.

Hogyan lehet megkülönböztetni az influenzát a covidtól?


Elmondható, hogy a két betegségben elég sok közös van - legyen szó a vírusos eredetről, a fertőzés módjáról vagy a tünetekről. Mindkét esetben magas láz, száraz köhögés, fokozott fáradtság vagy fejfájás, izom- és ízületi fájdalom jelentkezhet. Az influenzához hasonlóan a covidnak is megvannak a jellegzetes tünetei. Ezek közé tartozik például: íz- vagy szaglásvesztés, kötőhártya-gyulladás vagy viszkető kiütés.

 

Influenza elleni védőoltás

A védőoltás nagyon hatékony védelmet nyújt az influenza ellen. Az éves járványok miatt ezért tanácsos megfontolni a védőoltást, különösen, ha Te is a magas kockázatú csoportokba tartozol (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű betegek, idősek és terhes nők), vagy ha olyan területeken tartózkodsz, ahol nagyobb a fertőzés kockázata (egészségügyi intézmények, idősotthonok stb.).

Az oltás különösen ajánlott október és december között, és évente meg kell ismételni. Ha be szeretnéd oltatni magadat, ne habozz felkeresni háziorvosodat.

Az influenza megelőzése és az immunitás erősítése

Az influenza leghatékonyabb megelőzése a védőoltás. Vannak azonban más módszerek is a fertőzés kockázatának csökkentésére vagy legalábbis a fertőzés lefolyásának mérséklésére:

  • Kerüld a zsúfolt helyeken való tartózkodást az influenzaszezonban.
  • Tartsd be az egészséges életmód szabályait (elegendő testmozgás, változatos és kiegyensúlyozott étrend, jó minőségű alvás).
  • Szellőztess rendszeresen
  • Támogasd immunrendszeredet vitaminokkal, lehetőleg a C-vitamin bevitelének növelésével.
influenza megelőzése

Influenza gyermekeknél

Az óvodákban és iskolákban gyakoriak a fertőzések. A gyermekek influenzaszerű tünetei általában hasonlóak a felnőttekéhez, és gyakori velejárója a hányás vagy a hasmenés is. Mivel a gyermekek ki vannak téve az influenza kockázatának, fontos, hogy a kiszáradás megelőzése érdekében ellenőrizzük a hőmérsékletüket és az ivási szokásaikat. Lehetséges szövődmény a bakteriális fertőzés (pl. középfülgyulladás) kialakulása. Komplikációmentes influenza esetén bőven elég a gyermekeknek szánt gyógykészítmé­nyekhez nyúlnod.

Ha 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél influenzaszerű tünetek jelentkeznek, mindig fel kell venni a kapcsolatot a gyermekorvossal.

influenza gyermekeknél