A jód fontos anyag a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, amely befolyásolja a szervezet energiafelhasználását. Az alacsony, vagy éppen ellenkezőleg, a magas jódszint nem előnyös a szervezet számára, és egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Ha a jóds…
A jód fontos anyag a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, amely befolyásolja a szervezet energiafelhasználását. Az alacsony, vagy éppen ellenkezőleg, a magas jódszint nem előnyös a szervezet számára, és egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Ha a jódszint alacsony, a pajzsmirigy szerkezetében vagy működésében változások következnek be.
Összességében pozitív hatással van a mentális és szellemi működésre, felgyorsítja az anyagcserét, segít a felesleges zsírégetésben, javítja a bőr, a körmök, a fogak és a haj minőségét, támogatja az emésztőrendszert és pozitívan befolyásolja a szexuális életet. Erőteljes fertőtlenítő hatásáról is ismert.
A jódhiány a szervezetben egészségügyi problémákhoz vezet: a hormonok kis mennyiségű, vagy fokozott termeléséhez. A szervezetben lévő elégtelen jód tünetei közé tartozik:
Nőknél ez menstruációs cikluszavart és teherbeesési problémákat okozhat. A jódhiány gyermekeknél különböző kockázatokat okoz, például növekedési és mozgásszervi rendellenességeket, csökkent intellektust és szellemi képességeket.
A szervezet megfelelő működéséhez szükséges jód mennyisége az egyén életkorától és állapotától függően változik. Egy egészséges felnőttnek napi 150 mikrogramm jódra van szüksége. A várandós és szoptató nőknek ennél nagyobb mennyiségre, 250 mikrogrammra van szükségük. Fogyasztás után a jód a bélben szívódik fel, ahonnan nagy része a pajzsmirigybe jut.
Jódot számos olyan élelmiszer tartalmaz, amelyet nap mint nap fogyasztunk. Megtalálható a cseresznyében, a meggyben, a brokkoliban, a gombában, a tojásban, a tejben, a sárgarépában, a borsóban, a valeriánában, de a póréhagymában is. Nagy mennyiségben található azonban a tengeri sóban, a tengeri moszatban és a hínárban, a halakban vagy a tenger gyümölcseiben.