A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Különösen fontos a véralvadásban és a máj megfelelő működésében. Ezért fontos azok számára, akiknek gyakran vérzik az orra vagy erős menstruációs vérzése van. Fontos funkciója a kalcium felszívódásának …
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Különösen fontos a véralvadásban és a máj megfelelő működésében. Ezért fontos azok számára, akiknek gyakran vérzik az orra vagy erős menstruációs vérzése van. Fontos funkciója a kalcium felszívódásának elősegítése. Így hatással van a csontok fejlődésére.
A K-vitamin formái:
K1-vitamin (filokinon) - főként a leveles zöldségekben található, segít fenntartani az egészséges véralvadást, közvetlenül a májba kerül.
K2-vitamin (menakinon) - az emésztőrendszerben lévő baktériumok termelik, állati eredetű és erjesztett élelmiszerekben található, közvetlenül az érfalakba, a csontokba és a szövetekbe épül be.
K3-vitamin (menadion) - szintetikus elem, mérgező és csak állatoknak adható.
A K-vitamin túladagolása nagyon ritka. Az emberi szervezet fenntartja a szükséges mennyiséget. Túladagolás a kiegészítők szedésekor fordulhat elő, ami izzadást, lázat vagy allergiás reakciókat eredményezhet.
A K-vitamin hatása megsokszorozható és fokozható D-vitamin szedésével.