A krómot, mint a Cr kémiai vegyjelet, mindannyian ismerjük az iskolából. A Földön és az űrben egyaránt megtalálható elemi fém, amelynagyon fontos a szervezetünk számára. Számos anyagcsere-folyamathoz fontos tápanyag.
A króm …
A krómot, mint a Cr kémiai vegyjelet, mindannyian ismerjük az iskolából. A Földön és az űrben egyaránt megtalálható elemi fém, amelynagyon fontos a szervezetünk számára. Számos anyagcsere-folyamathoz fontos tápanyag.
A króm meglehetősen nagy mennyiségben fordul elő a természetben. Tulajdonságait tekintve kemény, ezüstös fényű fém, amely ellenáll a korróziónak. A kohászatban a fémek bevonására használják, így a mindennapi életben elsősorban a fémtárgyak rozsdától védő anyagaként találkozhatunk vele. Ilyenek például a különböző sebészeti műszerek és orvosi eszközök.
A korrózió a fémeknek és a fémtárgyaknak a környezet vegyi anyagainak a hatására bekövetkező minőségromlása, megrongálódása.
Biológiai szempontból a fontossági bevitel attól függ, hogy a króm milyen erősséggel kerül a szervezetünkbe. A háromértékű krómot kis mennyiségben vagy étrend-kiegészítőként fogyasztva az étrend nélkülözhetetlen részének tekintik, míg a hatértékű krómról megállapították, hogy rákkeltő, és a szennyezett környezetből kerül a szervezetünkbe.
A króm segít fenntartani az optimális vércukorszintet. Együttműködik az inzulinnal, felerősítve annak hatását, ezáltal elősegítve a cukor felszívódását a sejtekben. Továbbá a króm fontos szerepet játszik bizonyos enzimek egyéb tevékenységeiben is. Ezenkívül a króm beállítja az optimális szintet a vérben, és segít eltávolítani a vérből a káros koleszterint.
A króm segít elnyomni az édesség utáni sóvárgást, és csökkenti a túlevés szükségességét. Ezért gyakran használják fogyókúrás segédanyagként, és különböző fogyókúrás étrend-kiegészítőkhöz adják.
Ha a szervezetben krómhiány van, a cukor felhalmozódik a véráramban, ami cukorbetegség kialakulásához vezethet. A hiány különösen az idősebbeknél jelentkezhet, akik nem visznek be elegendő mennyiséget az ásványi anyagból.A krómhiány megnyilvánulásai:
Természetes krómforrások az élelmiszerekből: halak és tenger gyümölcsei, baromfi, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék, izs, burgonya, gabonacsíra, vízitorma, diófélék, tejtermékek, melasz, természetes barna cukor, sörélesztő
A króm túladagolása meglehetősen ritka. Ha a vérben krómtöbblet van, például szennyezett környezetből (levegő, víz), akkor ez a bőr viszketésében és gyulladásában vagy az orrnyálkahártya irritációjában nyilvánulhat meg. A króm ki- és belégzésének gyakran kitett embereknél fokozott a tüdőrák kockázata.