Króm - értékelések és vélemények (3 termék)

A krómot, mint a Cr kémiai vegyjelet, mindannyian ismerjük az iskolából. A Földön és az űrben egyaránt megtalálható elemi fém, amelynagyon fontos a szervezetünk számára. Számos anyagcsere-folyamathoz fontos tápanyag.

A króm mint nyomelem

A króm …

 Mutass többet

A krómot, mint a Cr kémiai vegyjelet, mindannyian ismerjük az iskolából. A Földön és az űrben egyaránt megtalálható elemi fém, amelynagyon fontos a szervezetünk számára. Számos anyagcsere-folyamathoz fontos tápanyag.

A króm mint nyomelem

A króm meglehetősen nagy mennyiségben fordul elő a természetben. Tulajdonságait tekintve kemény, ezüstös fényű fém, amely ellenáll a korróziónak. A kohászatban a fémek bevonására használják, így a mindennapi életben elsősorban a fémtárgyak rozsdától védő anyagaként találkozhatunk vele. Ilyenek például a különböző sebészeti műszerek és orvosi eszközök.

Mi a korrózió?

A korrózió a fémeknek és a fémtárgyaknak a környezet vegyi anyagainak a hatására bekövetkező minőségromlása, megrongálódása. 

A króm fontossága az emberi szervezet számára

Biológiai szempontból a fontossági bevitel attól függ, hogy a króm milyen erősséggel kerül a szervezetünkbe. A háromértékű krómot kis mennyiségben vagy étrend-kiegészítőként fogyasztva az étrend nélkülözhetetlen részének tekintik, míg a hatértékű krómról megállapították, hogy rákkeltő, és a szennyezett környezetből kerül a szervezetünkbe.

Miért fontos?

A króm segít fenntartani az optimális vércukorszintet. Együttműködik az inzulinnal, felerősítve annak hatását, ezáltal elősegítve a cukor felszívódását a sejtekben. Továbbá a króm fontos szerepet játszik bizonyos enzimek egyéb tevékenységeiben is. Ezenkívül a króm beállítja az optimális szintet a vérben, és segít eltávolítani a vérből a káros koleszterint.

A króm segít elnyomni az édesség utáni sóvárgást, és csökkenti a túlevés szükségességét. Ezért gyakran használják fogyókúrás segédanyagként, és különböző fogyókúrás étrend-kiegészítőkhöz adják.

Krómhiány a szervezetben

Ha a szervezetben krómhiány van, a cukor felhalmozódik a véráramban, ami cukorbetegség kialakulásához vezethet. A hiány különösen az idősebbeknél jelentkezhet, akik nem visznek be elegendő mennyiséget az ásványi anyagból.A krómhiány megnyilvánulásai:

  • Fejfájás
  • Hányinger
  • Fokozott ingerlékenység és fáradtság
  • Depressziós hangulat
  • Emelkedett koleszterinszint
  • Ateroszklerózis (érelmeszesedés) kialakulása

Természetes krómforrások az élelmiszerekből: halak és tenger gyümölcsei, baromfi, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék, izs, burgonya, gabonacsíra, vízitorma, diófélék, tejtermékek, melasz, természetes barna cukor, sörélesztő

A króm túladagolása

A króm túladagolása meglehetősen ritka. Ha a vérben krómtöbblet van, például szennyezett környezetből (levegő, víz), akkor ez a bőr viszketésében és gyulladásában vagy az orrnyálkahártya irritációjában nyilvánulhat meg. A króm ki- és belégzésének gyakran kitett embereknél fokozott a tüdőrák kockázata.

Króm - értékelések és vélemények
Szeretnéd tudni, hogy mások mit gondolnak a(z) Króm? Nézd meg a véleményeket és válaszd ki a neked legjobban megfelelő termékeket.
Termékek a kategóriában Króm emberek értékeltek 98 %
A(z) Chrom pikolinát 20 µg 107 tobolek termék értékelései
5 / 4x
Még inni sem kell.
A(z) Pharma Nord Bio - Chrom FORTE 100 μg 60 tabletta termék értékelései
5 / 2x
Minden, amit rendeltem, segít nekem, örülök, hogy egy címen rendelhető. A részletesebb vélemény, ahogy mondod, nem áll a személyes ajánlás felett, csak névtelenül.
A(z) Walmark Dialevel 60 tabletta termék értékelései
5 / 1x
A Dialevel-t a férjem több éve használja a cukorbetegség szintjének fenntartására, és nagyon elégedett vele.
A(z) Walmark Króm Forte 200µg 30 tabletta termék értékelései
4.5 / 2x
menő termék