A liofilizált gyümölcs az fagyasztva szárított gyümölcs. Az ilyen módon történő feldolgozás révén hosszabb ideig élvezheted, mégis maximálisan megőrzi vitaminjait és ásványi anyagait, így ideális kiegészítője lehet egy egészséges nassolnivalónak. A …
A liofilizált gyümölcs az fagyasztva szárított gyümölcs. Az ilyen módon történő feldolgozás révén hosszabb ideig élvezheted, mégis maximálisan megőrzi vitaminjait és ásványi anyagait, így ideális kiegészítője lehet egy egészséges nassolnivalónak. A gyümölcs megőrzi friss színét is, ráadásul ropogós és könnyű.
A fagyasztva szárítás során alacsony hőmérséklet és nyomás segítségével távolítják el a vizet a gyümölcsből. Először lassan -100 °C-ra fagyasztják le. Ez a folyamat legfontosabb része, amely megakadályozza a sejtek károsodását és ezáltal a tápanyagok elvesztését. Ezután a hőmérsékletet fokozatosan növelik, de a nyomást csökkentik. Ez az úgynevezett szublimációhoz vezet – a víz jégből egyenesen gőzzé alakul. A gyümölcs így több órán vagy napon át szárad, és vízének akár 95%-át is elveszíti. Ha még mindig maradnak vízmolekulák a gyümölcsön, akkor az még egy szárításon megy keresztül.