A teafogyasztás évezredek óta része az emberi kultúrának, és a víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A tea Kínából származó kulturális ital, amelyet általában a levelek forró vízben való áztatásával készítenek. Kezdetben a …
A teafogyasztás évezredek óta része az emberi kultúrának, és a víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A tea Kínából származó kulturális ital, amelyet általában a levelek forró vízben való áztatásával készítenek. Kezdetben a teát csak egészségügyi italként használták, főként a népi gyógyászatban és a szerzetesek meditáció közben, és ahogy népszerűsége nőtt, úgy változtak a termesztés, a feldolgozás módszerei és a használat okai. A legnagyobb áttörést az áru számára 1773-ban a "bostoni teadélután" tüntetés hozta meg.
Mi az a tea?
Az igazi tea a teafa szárított, illatos levelei, egy örökzöld cserje, amely 2 és 15 méter közötti magasságúra nő. Világszerte mintegy 3000 faj létezik. A termelők a bokrokat rendszeres metszéssel és szürettel tartják karban. Minden teakedvelő számára a zöld levelek a cserje legfontosabb részei. A leveleket évente 4-5 alkalommal szedik le.
A teanövény a trópusi és szubtrópusi éghajlaton fejlődik a legjobban. A bokrok különböző magasságban nőnek, és itt nagy minőségi különbségek mutatkoznak. Az igazi ínyencek úgy vélik, hogy a legjobb teák a hegyekből származnak, ahol a nedves, hűvös levegőben és ködben fejlődnek - a leveleket nem éri közvetlen napfény, és így több klorofillt tartanak meg.
A legnagyobb teatermelők a következők:
A leghíresebb teák
A tea elkészítése
Minden országnak és minden teafajtának megvan a maga elkészítési módja, ami nem bonyolult. Az általános íratlan szabály az egy teáskanál 1,5 dl vízre és a megfelelő hőmérsékletű vízre (a legjobb a forrásvíz).
Mi a megfelelő vízhőmérséklet?
A fekete és az oolong tea esetében az ideális vízhőmérséklet 100 °C, a fehér és a zöld teák esetében a forráspont alatti 30-40 °C-os hőmérséklet jobb.
Mi a helyzet a koffeinnel?
Sokan közülünk el sem tudják képzelni a napot kávé nélkül. Ezenkívül a koffein az egyik legszélesebb körben használt stimuláns (drog) a Földön, amely átmenetileg elnyomja a fáradtságot és energiát biztosít.
A koffein számos étrend-kiegészítőben is szerepel a fogyás elősegítése érdekében, mivel segít gyorsabban elégetni a zsírt, és csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.
A tea koffeinje enyhébb, lassabban szívódik fel, és nem irritálja annyira a gyomrot. A fekete és az oolong teák tartalmazzák a legtöbb koffeint. Az egyes teafajtákban található koffein abszolút mennyisége azonban számos tényezőtől függ (tengerszint feletti magasság, szüret időpontja, éghajlat, oxidáció, a teanövény fajtája stb.).