Megoldható-e elég fehérjét szerezni ahhoz, hogy álomizmokat építsünk egy vegán étrenddel? A válasz egyértelműen igen. Bár különböző vélemények azt állítják, hogy elegendő fehérjét csak állati eredetű táplálkozásból lehet a szervezetbe juttatni, ezek nyilvánvalóan nem az igazságon alapulnak. A vegetáriánus és vegán étrend, ha megfelelő és változatos, minden aminosavat tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van.
Megoldható-e elég fehérjét szerezni ahhoz, hogy álomizmokat építsünk egy vegán étrenddel? A válasz egyértelműen igen. Bár különböző vélemények azt állítják, hogy elegendő fehérjét csak állati eredetű táplálkozásból lehet a szervezetbe juttatni, ezek nyilvánvalóan nem az igazságon alapulnak. A vegetáriánus és vegán étrend, ha megfelelő és változatos, minden aminosavat tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van.
Melyek a fehérjében gazdag növényi élelmiszerek? A fontos fehérjékben gazdag növényi eredetű élelmiszerek közé egyértelműen a szója tartozik, amely még mind a 9 esszenciális aminosavat (vagyis azokat az aminosavakat, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani) is tartalmazza. További magas fehérjetartalmú élelmiszerek közé tartozik a borsó, a bab, a rizs, a len-, a napraforgó- és a chia mag. Aktív sportolás és megerőltető edzések során azonban az étrendből származó fehérjebevitel nem lesz elegendő. Szerencsére ma már nemcsak állati eredetű termékekből készült fehérjék széles választéka áll rendelkezésre, hanem speciális, 100%-ban növényi alapanyagokból készült vegán fehérjekiegészítők is.
A vegán fehérje kiválasztásakor elsősorban a fontos aminosavak arányát kell nézni az egyes termékekben. Leggyakrabban a gyártók több növényi fehérjeforrást kombinálnak egy termékben, hogy az aminosavak teljes spektrumát lefedjék. Azonban kaphatók egy összetevőből álló vegán fehérjék is. A legnépszerűbbek közé tartoznak a szója-, rizs- és kenderfehérjék.
Bár 100%-ban növényi alapanyagokból készül, a vegán fehérjék minden minden mindenevő és húsevő számára alkalmasak. A vegán fehérjéket a klasszikus tejsavófehérje helyettesítésére vagy kiegészítésként használhatjuk. A tejsavófehérjéhez képest könnyebben emészthető, de hosszabb ideig tart a felszívódása. Ugyanakkor nem okoz emésztési problémákat, mint például puffadás, puffadás stb. Laktózérzékenyek, tejfehérje-allergiások és gluténérzékenyek számára is alkalmas. Könnyen oldódnak és keverednek, így könnyen gazdagítják a shake-et a szükséges fehérjékkel. Arra is kiválóan alkalmasak, hogy egészséges finomságokhoz (például fehérjetortákhoz és palacsintákhoz) fehérjét adjunk hozzá.